«Του καιρού τα καμώματα» δεν επηρεάζουν μόνο τις ενδυματολογικές μας επιλογές, αλλά και την ψυχολογία μας και την υγεία μας. Η πτώση της θερμοκρασίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, «ενοχοποιούνται» για την εμφάνιση πονοκεφάλων μέχρι και για τους πόνους στις αρθρώσεις.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Έτσι, κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός, ένας στους τρεις άνω των 60 ετών υποφέρει από έντονο πόνο, είτε από αρθρίτιδα είτε από διαφορές μετατραυματικές καταστάσεις, πιο συχνά στο γόνατο, στο ισχίο, στον καρπό και στον ώμο.

Νεότερες επιστημονικές έρευνες συμπέραναν ότι οι πόνοι στις αρθρώσεις αυξάνονται κατ’ εξοχήν από την υγρασία, τις βροχές και την έλλειψη λιακάδας.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή ρευματολογίας και ψηφιακής επιδημιολογίας Γουίλ Ντίξον της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, με τη συμμετοχή 9.000 ατόμων από τρεις πόλεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο καιρό επικρατεί ηλιοφάνεια τότε υποχωρούν οι χρόνιοι πόνοι από αρθρίτιδα, ημικρανίες κ.ά..

Όταν, όμως, ο καιρός συννεφιάζει και αρχίζουν οι βροχές, τότε οι ασθενείς παραπονιούνται ότι οι πόνοι στις αρθρώσεις δυναμώνουν.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο;

Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν δώσει διάφορες εξηγήσεις για την αιτία του φαινομένου αυτού, με κυρίαρχη εκείνη που «ενοχοποιεί» την αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση, γνωστό και ως μετεωροαστάθεια. Και αυτό, γιατί η χαμηλή πίεση του αέρα δίνει στους ιστούς τη δυνατότητα της επέκτασης και της συνακόλουθης πίεσης στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα όσοι έχουν ευαισθησία να αισθάνονται πόνο στα συγκεκριμένα σημεία.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Σημαντικό όπλο στη «φαρέτρα» των ειδικών είναι ο συνδυασμός δυο ουσιών, της γλυκοζαμίνης και της χονδροϊτίνης, η δράση των οποίων, όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ανακουφίζει από τους οξείς πόνους, μειώνει τις φλεγμονές από τις αρθρώσεις, αυξάνει την κινητικότητα της άρθρωσης, ενώ προφυλάσσει τον χόνδρο από τη φθορά, ενισχύοντας την αποκατάστασή του.

Οι δυο αυτές σημαντικές ουσίες περιέχονται στο συμπλήρωμα διατροφής Tricartil της Be-Life, η δράση του οποίου ενισχύεται από το Opti®- MSM, οργανικό θείο, που έχει την ιδιότητα να περιορίζει το οίδημα και τη φλεγμονή.

Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη C που συμβάλλει στην παραγωγή επαρκούς ποσότητας κολλαγόνου.

Συνιστάται για την αντιμετώπιση:

  • της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις, στους τένοντες και στους μυς,
  • της δυσκαμψίας και περιορισμένη κινητικότητα,
  • της φθοράς των αρθρικών χόνδρων και
  • της ενίσχυσης των δομικών μορίων των αρθρώσεων.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Εκτός από τη λήψη του συμπληρώματος διατροφής Tricartil της Be-Life, υιοθετώντας ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι δυνατόν να μην εμποδίζεται η κίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρείας συνιστούν στους πάσχοντες να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα για να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα, και να τρέφονται υγιεινά.

Παράλληλα, προτρέπουν τους ασθενείς όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει να ντύνονται ζεστά τοποθετώντας… στρώματα ρούχων, ενώ πριν από την έξοδό τους από το σπίτι καλό θα ήταν να κάνουν μερικές ασκήσεις προκειμένου να χαλαρώνουν οι αρθρώσεις.

Πηγές:

https://www.webmd.com/pain-management/features/weather_and_pain#1

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/tools-resources/weather/

https://www.pbs.org/newshour/health/patients-blame-weather-aching-joints

https://www.livestrong.com/article/217889-how-do-weather-changes-cause-knee-pain/

.