Πώς να αποκτήστε φουλ ενέργεια σε σώμα και πνεύμα αυτό το καλοκαίρι!

Αυτό το καλοκαίρι μην αφήσετε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο. Αδράξτε την ευκαιρία να ζήσετε έντονα και δραστήρια την κάθε στιγμή, χωρίς να σας καταβάλλει η κούραση και η κακοκεφιά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει… «καύσιμα» ο οργανισμός, προκειμένου να τροφοδοτεί με ενέργεια το σώμα και το πνεύμα.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Από τη μια ο υδράργυρος που άρχισε να χτυπάει κόκκινο καθημερινά, από την άλλη η έκθεση στον ήλιο, αλλά και οι πολλές δραστηριότητες όπως άσκηση, διασκέδαση κ.α., αδειάζουν τις μπαταρίες από ενέργεια, με συνέπεια να επέρχεται κόπωση, εξάντληση και κακοκεφιά.

 

«Παίξτε… άμυνα»

Μπορεί να κυκλοφορεί ο αστικός μύθος ότι το καλοκαίρι δεν αρρωσταίνουμε τόσο συχνά, όπως τον χειμώνα, αλλά στην πράξη δεν ισχύει.

Όπως αναφέρει o κ. John Oxford, επίτιμος καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, πράγματι, ορισμένες ιώσεις εμφανίζονται πιο συχνά το καλοκαίρι, με βασικά συμπτώματα τη ναυτία και την τάση για εμετό.

Μάλιστα, επισημαίνει ο ειδικός, αυτοί οι ιοί, δηλαδή του καλοκαιριού, είναι χειρότεροι, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να προκαλέσουν σοβαρά στομαχικά και εντερικά προβλήματα.

Για να καταφέρει ο οργανισμός να αναχαιτίσει τους επίδοξους εισβολείς πρέπει να διαθέτει άμυνα.

Στη θωράκιση του ανοσοποιητικού σημαντικό ρόλο παίζει η βιταμίνη C, η οποία μεταξύ άλλων:

  • συμμετέχει στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • συντελεί στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
  • συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
  • συντελεί στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια και μετά από έντονη άσκηση και
  • προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Καλές πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι ωμές πιπεριές (κυρίως οι κόκκινες και οι κίτρινες), τα ακτινίδια, το μπρόκολο και ο χυμός της ντομάτας.

Όμως, από όλα τα φρούτα που παραδοσιακά επιλέγουμε, η Ασερόλα της ποικιλίας Malpighia glabra, ένα φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φυσική βιταμίνη C, καθώς περιέχει πολλαπλάσια ποσότητα βιταμίνης C ανά 100ml, σε σχέση με το μήλο που περιέχει 4mg και το πορτοκάλι που περιέχει 83mg.

 

Ενυδατωθείτε

Μια αιτία της σωματικής και πνευματικής κούρασης μπορεί να είναι η ανεπαρκής κατανάλωση νερού. Ειδικά το καλοκαίρι ο κίνδυνος της αφυδάτωσης αυξάνεται ακόμη περαιτέρω λόγω της εφίδρωσης. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος, καταναλώνετε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό ημερησίως, ακόμη και αν δεν διψάτε.

Επαρκής ύπνος

Όταν το σώμα και το πνεύμα δεν ξεκουράζονται επαρκώς, τότε επιτείνεται η έλλειψη ενέργειας. Για extra ενέργεια το καλοκαίρι, αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα για τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

 

Ασκηθείτε, ακόμα και για λίγο!

Ακόμη και όταν νιώσετε ότι δεν έχετε δυνάμεις, η άσκηση έστω και για λίγα λεπτά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γυμναστική, ακόμη και όταν είναι ήπια, χαρίζει ευεξία και ενέργεια.

Προσοχή! Αποφύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες να γυμνάζεστε τις ώρες που επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική μας υγεία και για αυτό δεν θα πρέπει να την παραμελούμε.

Για μυαλό «ξυράφι», βάλτε στην καθημερινότητά σας το τζίνσενγκ, καθώς η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax Ginseng, έχει αποδειχθεί μεταξύ άλλων ότι:

  • τονώνει τον οργανισμό και βελτιώνει την αντοχή,
  • συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, προφυλάσσοντας από ασθένειες,
  • ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού και
  • βελτιώνει τις φυσικές και διανοητικές ικανότητες προσφέροντας πνευματική διαύγεια.

Φυσικό υπέρ-όπλο

Φυσικό υπέρ-όπλο για την ανοσοενίσχυση και τη ζωτικότητα του οργανισμού είναι το Acerola 750 της Be – Life, το οποίο είναι ένας συνδυασμός δυο μορφών βιταμίνης C με βιολογικά εκχυλίσματα shiitake & ginseng.

Το Acerola 750 της Be – Life είναι πηγή μετάλλων και βιταμινών, που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, χαρίζει ενέργεια και ζωτικότητα, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Το 61% του περιεχομένου του είναι βιολογικό με πολύ υψηλή διατροφική αξία, χωρίς γλουτένη και ιδανικό pH για την απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΠΗΓΕΣ

https://www.webmd.com/balance/features/get-energy-back#1

https://www.nhs.uk/Livewell/tiredness-and-fatigue/Pages/self-help-energy-tips.aspx

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-beat-fatigue

https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/articles/always-tired