Άρνικα: Ένας θησαυρός επανόρθωσης!

Ένα δώρο της φύσης που κάθε οικογένεια πρέπει να έχει στο σπίτι της, για να αντιμετωπίσει τα καθημερινά, μικρά και αναπόφευκτα τραύματα.

Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη, Beauty Editor

Στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλαπλούς κινδύνους που άλλοτε τους αποφεύγουμε με μαεστρία ή χωρίς να τους καταλαβαίνουμε και άλλοτε όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουμε με διάφορα τραύματα ή σωματικούς πόνους που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Όταν το τραύμα ή ο πόνος δεν είναι – ευτυχώς – τόσο σοβαρά ώστε να μας οδηγήσουν σε ιατρική περίθαλψη, πρέπει να το φροντίσουμε οι ίδιοι στο σπίτι μας. Η φύση έρχεται ακόμη μια φορά να δώσει τα δώρα της και μας προσφέρει ένα πολύτιμο συστατικό επανόρθωσης της επιδερμίδας, την άρνικα.

Τι είναι η άρνικα;

Η Άρνικα (Arnica montana) είναι φυτό ύψους από 15 έως 60 εκατοστών που προτιμάει τα υγρά εδάφη και τα ύψη, καθώς μπορεί να το δούμε να φυτρώνει ακόμα και σε υψόμετρο 3.000 μέτρων. Από το μεσαίωνα κιόλας ήταν γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες και, σύμφωνα με γραφές, χρησιμοποιούταν στην παραδοσιακή ιατρική πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση τραυμάτων.
Η αναλγητική και αντιφλεγμονώδης της δράση κράτησε στο βάθος των αιώνων για να διατηρηθεί έως σήμερα ως ένα από τα πιο συνήθη συστατικά σε ό,τι αφορά τις συνθέσεις επανόρθωσης και καταπράυνσης μαλακών ιστών και οστών. Η χημική σύσταση του φυτού περιέχει αιθέριο έλαιο, τανίνες, ρητίνη, ινουλίνη, καροτενοειδή, ασκορβικό οξύ, φρουκτόζη και φλαβονοειδή. Όλα αυτά το καθιστούν άμεση λύση έπειτα από τραυματισμό, καθώς όταν εφαρμοστεί αμέσως στο δέρμα προλαμβάνει τα οιδήματα, τους μώλωπες και τις λοιμώξεις. Η χρήση της είναι καθαρά εξωτερική, καθώς η εκ στόματος λήψη της είναι επικίνδυνη και δίδεται μόνο από ομοιοπαθητικούς γιατρούς σε πολύ προσεκτικές δόσεις. Η τοπική της εφαρμογή είναι ασφαλέστατη και συνιστάται ακόμη και σε μικρά παιδιά. Πέρα από τη χρήση μετά τον τραυματισμό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έπειτα από σκληρή προπόνηση ή χειρωνακτική εργασία, αφού ανακουφίζει από τους πόνους και ηρεμεί τους μυς.

Γιατί πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας ένα προϊόν με άρνικα;

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μη βιώνει κάποιο σωματικό πόνο ή κάποιο μικρό τραυματισμό. Όσο και να προσέχουμε, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα χρειαστούμε τη φροντίδα ενός συστατικού όπως είναι η άρνικα, για να μας καταπραΰνει από ένα χτύπημα ή να απαλύνει τους πόνους από μια δύσκολη σωματική εργασία. Ένα προϊόν, λοιπόν, με βιολογική άρνικα και άλλα βιολογικά συστατικά, είναι απαραίτητο σε κάθε σπιτικό φαρμακείο και σε κάθε βαλίτσα διακοπών. Το Gel Arnica της Phytonorm είναι μια εξαιρετική επιλογή που θα έρθει να δώσει ανάσα ανακούφισης σε κάθε δραστήριο και γεμάτο ζωή σπίτι!