Τι άσκηση να ακολουθήσετε αν πονούν οι αρθρώσεις σας

Αν πονάτε στις αρθρώσεις και ακόμη και το περπάτημα μπορεί να είναι για εσάς επώδυνο, το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολούσε είναι σίγουρα η άσκηση.

Όμως, ίσως έφτασε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας, καθώς ακόμη και η ήπια μορφή άσκησης, όπως το βάδισμα, το κολύμπι ή η ελαφριά αερόβια προπόνηση, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων.

Ήδη, διάφορες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γυμναστική απομακρύνει τον κίνδυνο να γίνουν πιο δύσκαμπτες οι αρθρώσεις, να μειωθεί η κινητικότητα αλλά και η ευλυγισία τους.

Ένα ακόμη σημαντικό όφελος είναι ότι η άσκηση βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών και έτσι οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται  από το βαρύ φορτίο που είναι αναγκασμένες, σε διαφορετική περίπτωση, να μεταφέρουν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάθε κιλό που χάνετε αντιστοιχεί σε τέσσερα κιλά πίεσης μόνο για τα γόνατα!

Οι ασκήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρώσεις πρέπει να είναι ήπιες, να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να σταματούν όταν επιδεινώνουν τον υπάρχοντα πόνο.

Πάνω από όλα ζέσταμα

Πριν από οποιαδήποτε άσκηση, καλό είναι να γίνεται μια ήπια προθέρμανση, ώστε σιγά-σιγά το σώμα να προετοιμάζεται για τη γυμναστική που θα ακολουθήσει.

Κατάλληλες για προθέρμανση είναι οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν σήκωμα των ώμων, κυκλικές κινήσεις χεριών και κάμψεις προς τα δάχτυλα των ποδιών.

Ασκήσεις με βάρη

Οι ασκήσεις με βάρη, που ο κάθε ασθενής μπορεί να σηκώσει, έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι χτίζουν τους μυς που στηρίζουν τις αρθρώσεις. Χρησιμοποιήστε μικρά βαράκια ή ακόμη και ένα λίτρο νερού και κάντε τρεις-τέσσερις επαναλήψεις, χωρίς όμως να καμπουριάζετε.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις αντίστασης που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος δυναμώνουν τους μυς και έτσι παρέχουν στήριξη στις αρθρώσεις, ενώ οδηγούν σε βελτίωση της ισορροπίας.

Αερόβιες χαμηλής έντασης

Οι αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο, έχουν το πλεονέκτημα ότι ασκούν λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις, ενισχύουν τους μυς γύρω από αυτές και βελτιώνουν και την κυκλοφορία του αίματος.

Ειδικά η υδατοθεραπεία θεωρείται μια άριστη μορφή άσκησης, καθώς η άνωση του νερού προστατεύει τις αρθρώσεις από τραυματισμούς, ενώ το νερό προβάλλει μια φυσική αντίσταση στην κίνηση, γεγονός που είναι χρήσιμο στην ενδυνάμωση.

Το περπάτημα είναι μια άριστη άσκηση αντοχής σχεδόν για τον καθένα, συμπεριλαμβανομένων των πασχόντων από αρθρίτιδα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε μέτρα προφύλαξης ή κατευθυντήριες οδηγίες.

Τι να προσέξετε

  • Καταρτίστε ένα πρόγραμμα με την βοήθεια ενός επαγγελματία, ώστε να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.
  • Ασκηθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, έτσι ώστε αυτό να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.
  • Προσέχετε να έχετε τη σωστή στάση σώματος για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις.
  • Βρείτε ένα φίλο ή μια φίλη που θα γυμνάζεστε μαζί.
  • Αποφύγετε τις ασκήσεις που απαιτούν μεγάλη ένταση, όπως τρέξιμο, άλματα ανάβαση/αναρρίχηση (π.χ. σκαλιά, λόφοι, κ.λπ.)
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να υπερβεί τα όρια. Αν παρατηρήσετε αυξημένο πρήξιμο, μειωμένη κίνηση άρθρωσης, ασυνήθιστη ή επίμονη κόπωση ή συνεχή πόνο, τότε μπορεί να γυμνάζεστε σε υπερβολικό βαθμό.
  • Για να αποκομίσετε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από την άσκηση χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα διατροφής Tricartil της Be-Life, που περιέχει δυο ουσίες, τη γλυκοζαμίνη και τη χονδροϊτίνη, η δράση των οποίων, όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ανακουφίζει από τους οξείς πόνους, μειώνει τις φλεγμονές από τις αρθρώσεις, αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, ενώ προφυλάσσει τον χόνδρο από τη φθορά, ενισχύοντας την αποκατάστασή του.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.webmd.com/osteoarthritis/ss/everyday-exercises-for-oa-slideshow

https://www.livestrong.com/article/173684-how-to-strengthen-joints-ligaments/

https://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/6-moves-stronger-knees