Κοινό κρυολόγημα: Αντιμετωπίστε το φυσικά!

Λένε ότι… «αγκιστρώνεται» στη μύτη, όταν κάνει πολύ κρύο, και σιγά-σιγά «κατεβαίνει» στο λαιμό και στους πνεύμονες. Ο λόγος για το κοινό κρυολόγημα, τον απρόσκλητο αυτό επισκέπτη, που κάθε χειμώνα «κρεβατώνει» όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες.

Άλλωστε, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, ο μέσος ενήλικας, αρρωσταίνει από κρυολόγημα κατά μέσο όρο τρεις φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά τρεις με οκτώ φορές ετησίως.

Το κοινό κρυολόγημα είναι ιδιαίτερα μολυσματικό, καθώς μεταδίδεται με τα σταγονίδια από το φτάρνισμα, τον βήχα, το φύσημα της μύτης ή κατευθείαν, αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια. Τα συμπτώματα διαρκούν τρεις με δέκα ημέρες και στο διάστημα αυτό ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος, ιδιαίτερα τις πρώτες δυο με τρεις ημέρες.

Λόγω των πολλαπλών και διαφορετικών ιών που υπάρχουν και προκαλούν το κρυολόγημα (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 200), θεωρείται σχεδόν αδύνατον κάποιος να αποκτήσει ανοσία!

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζουν παρόμοια κλινική εικόνα με τη γρίπη, αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν διαφορετική κλινική εξέλιξη.

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

 • Ρινική συμφόρηση
 • Ρινόρροια
 • Φτάρνισμα
 • Βήχας
 • Μειωμένη όρεξη
 • Πονοκέφαλος
 • Μυαλγίες

Σε αντίθεση με τη γρίπη, για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει εμβόλιο και αντιμετωπίζεται με φυσικούς τρόπους, και προπαντός χωρίς τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Αντιμετώπιση

Για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, συνιστάται η αξιοποίηση φυσικών στοιχείων και προϊόντων.

«Οχυρώστε» τον οργανισμό σας με πρόπολη

Οι μέλισσες δεν παράγουν μόνο το μέλι αλλά και την πρόπολη. Πρόκειται για μια κολλώδη ουσία, που παράγεται από τις μέλισσες είτε για να στεγανοποιούν τις κυψέλες τους από τους εισβολείς είτε για να αποστειρώνουν το εσωτερικό της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-ιικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πρόπολη με το υδροξείδιο του ασβεστίου, το οποίο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιμικροβιακό, και διαπίστωσαν ότι η πρόπολη είναι σημαντικά πιο ισχυρή στην εξάλειψη ορισμένων μικροβίων από το ασβέστιο.1

Την ίδια στιγμή, η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τα κρυολογήματα και τη γρίπη, ενώ η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει με σαφήνεια ότι οι ισχυρές ιδιότητές της για τη θανάτωση των βακτηρίων λειτουργούν σε όλο το σώμα.

Παράλληλα, λαμβάνοντας πρόπολη ενισχύεται όχι μόνο το ανοσοποιητικό, αλλά και η παραγωγή των αντισωμάτων έναντι των διαφόρων ιών, χωρίς όμως ο οργανισμός να επιβαρύνεται με χημικές ουσίες.

Εχινάκεια

Χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η εχινάκεια δρα προστατευτικά και κατασταλτικά εναντίον του κοινού κρυολογήματος.

Βότανα τα θαυματουργά

Από την αρχαιότητα ακόμη είναι γνωστό ότι ορισμένα βότανα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Η γλυκόριζα, το θυμάρι, ο ευκάλυπτος και η μαντζουράνα δε χαλαρώνουν μόνο με τα αρώματά τους, αλλά δρουν και ως αποχρεμπτικά και έτσι οι πάσχοντες ανακουφίζονται από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Κανέλλα

Η κανέλλα είναι γνωστή για τις αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που καταστρέφουν τα ιογενή βακτήρια, ενώ ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού.

 

Πού βρίσκονται

Όλα τα παραπάνω συστατικά βρίσκονται στο βιολογικό spray στόματος  Aprolis Spray Buccal Bio, το οποίο, χάρη στα ευεργετικά συστατικά που περιέχει, όπως η πρόπολη, η εχινάκεια, η κανέλλα, η γλυκόριζα, καθώς και βιολογικά αιθέρια έλαια, δρα πλήρως ενισχυτικά για τον οργανισμό.

Ειδικότερα περιέχει βιολογικά αιθέρια έλαια: γλυκού πορτοκαλιού, θυμαριού, ευκαλύπτου, ματζουράνας που βοηθούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Πάντως, για όσο καιρό διαρκούν τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, καλό είναι:

 • Να αποφεύγετε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και των αλκοολούχων ποτών.
 • Αν καπνίζετε, σταματήστε, καθώς ο καπνός ερεθίζει περισσότερο τον λαιμό και κάνει τον βήχα πιο έντονο.
 • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, αλλά και τις επιφάνειες που ακουμπάτε τακτικά (βρύσες, πόμολα κ.λπ.)
 • Καταναλώνετε πολλά υγρά. Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συνιστούν 6-8 ποτήρια νερό ή χυμού ημερησίως, προκειμένου να λιπαίνεται ο βλεννογόνος υμένας και να διευκολύνεται ο καθαρισμός του από τη μύτη.

ΠΗΓΕΣ

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1292560/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/diagnosis-treatment/drc-20351611

 1. https://www.healthline.com/health/cold-flu/head-cold#head-cold-vs-chest-cold

https://www.webmd.com/cold-and-flu/8-tips-to-treat-colds-and-flu-the-natural-way#1