Δυναμικό «comeback» στην καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών που υποφέρουν από κάποιο είδος πόνου έχουν κάνει τα φυσικά παυσίπονα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στις λύσεις που προσφέρει η φύση για να ανακουφιστούν από τον πόνο και τις φλεγμονές.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, ένας στους πέντε βιώνει καθημερινά πόνο που οφείλεται σε παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οσφυαλγία.

Σήμερα, τα φυσικά παυσίπονα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς είναι πλέον δυνατό να διαπιστωθούν οι αναλγητικές τους ιδιότητες. Νέες έρευνες που έγιναν ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός της κουρκουμίνης (συστατικό του κουρκουμά) και το μαύρο πιπέρι ανακουφίζουν από τους πόνους στις αρθρώσεις αλλά και από  γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις.

 

Παραδοσιακή ασιατική ιατρική

Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολής και έχει γίνει γνωστός για το χρυσαφένιο χρώμα του αλλά και για τη μοναδική γεύση που χαρίζει απλόχερα σε πολλά φαγητά.

Ο λόγος για τον κουρκουμά, ο οποίος κατατάσσεται στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Οι «θεραπευτικές» ιδιότητές του, όμως, βρίσκονται στις ρίζες του και συγκεκριμένα στην ουσία κουρκουμίνη που περιέχουν.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι ο κουρκουμάς κατατάσσεται ανάμεσα στα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού.

 

Έρευνες

Εργαστηριακές έρευνες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη με αυτή της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.

Σε μια ανασκόπηση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αναφέρεται ότι η κουρκουμίνη ήταν τόσο αποτελεσματική όσο γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 109 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο σε αρχικό στάδιο, έλαβαν τυχαία είτε το γνωστό φάρμακο (55 ασθενείς) είτε κουρκουμά (52 ασθενείς), για συνολικό διάστημα 6 εβδομάδων. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του πόνου κατά την διάρκεια περπατήματος, ανέβασμα σκαλιών και άλλων δραστηριοτήτων. Μετά από έξι εβδομάδες, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις και στις δυο ομάδες, εκτός από την ομάδα του κουρκουμά, η οποία έδειξε ελαφρώς καλύτερη απόδοση στο περπάτημα των 100 m και μικρότερη αναφορά σε πόνο στο ανεβοκατέβασμα σκαλιών. Επίσης, στην ομάδα του κουρκουμά παρατηρήθηκαν λιγότερες παρενέργειες.

Έτσι, έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η κουρκουμίνη εξουδετερώνει τα διάφορα ένζυμα που είναι καταστρεπτικά για τους συνδετικούς ιστούς, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη διατήρηση των χόνδρων, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων.

Γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις

Ο κουρκουμάς, χάρη στην αντιβακτηριακή ιδιότητά του, υποστηρίζει το γαστρεντερικό και λειτουργεί επουλωτικά στο στομάχι. Βοηθά στη λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου και έχει ευεργετική επίδραση στις πεπτικές διαταραχές. Επίσης, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις λειτουργίες καταβολισμού.

Παράλληλα, ανακουφίζει από τους πόνους που προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Προστατεύει τον γαστρικό βλεννογόνο, προάγει την καλή πέψη και βελτιώνει τη λειτουργία της χολής.

 

Συνδυασμός

Πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης αυξάνεται από τη δράση του μαύρου πιπεριού (πιπερίνη).

Η φόρμουλα αυτή περιέχεται στο βιολογικό συμπλήρωμα Curcuma Magnum 3200 της Be-Life, το οποίο συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων και του πεπτικού.

Συνιστάται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ενοχλήσεις και δυσκαμψία των αρθρώσεων, ευαίσθητες αρθρώσεις και αποδόμηση των χόνδρων
  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος (πόνος, ναυτία, απώλεια όρεξης, αίσθηση φουσκώματος)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Αδυναμία της φυσικής άμυνας του οργανισμού
  • Προδιάθεση για γονιδιακές μεταλλάξεις.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.elire.gr/dyn/UserFiles/File/pathiseis/z.pdf

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60900-9/fulltext

http://www.greenmedinfo.com/article/efficacy-and-safety-curcuma-domestica-extracts-compared-ibuprofen-patients