Πώς να κρατήσετε μακριά τις ιώσεις αυτά τα Χριστούγεννα

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο θυμόσοφος λαός. Επειδή ακριβώς κανείς δεν θέλει να περάσει τις άγιες ημέρες των γιορτών στο κρεβάτι με πυρετό και συνάχι, καλό είναι από νωρίς, όπως λέει και η παροιμία, να λάβετε τα μέτρα εκείνα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ώστε ο οργανισμός να είναι οπλισμένος για να αναχαιτίσει τις ιώσεις.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως οι απρόσκλητες «επισκέψεις» των ιώσεων είναι πιο συχνές από τον Δεκέμβριο μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ το ίδιο διάστημα ο υδράργυρος σημειώνει αισθητή πτώση, με συνέπεια να ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού, φαινόμενο που ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας.

Επιπρόσθετα, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα είναι οικογενειακές γιορτές και όλοι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους και συνεπώς εκτίθενται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιών.

Υπάρχει τρόπος για να μην αρρωστήσουμε μέσα στις γιορτές;

Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού οι επιστήμονες προτείνουν:

Όχι στις εξαντλητικές δίαιτες

Είθισται πριν τις άγιες ημέρες οι περισσότεροι, και κυρίως οι γυναίκες, να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες για να χάσουν είτε τα περιττά κιλά είτε για να αδυνατίσουν, προκειμένου να μην στερηθούν τις λιχουδιές των γιορτών.

Στο σημείο αυτό, οι ειδικοί επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι οι αυστηρές δίαιτες (με λιγότερες από 1.200 θερμίδες ημερησίως) αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

 

Τιθασεύστε το άγχος

Η προετοιμασία πριν τα Χριστούγεννα προκαλεί εξάντληση αλλά και έντονο άγχος, αφού οι περισσότεροι τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για τις προετοιμασίες και τα δώρα.

Έρευνες, όμως, δείχνουν ότι το στρες και η κακή ψυχολογική κατάσταση μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανισμού, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια.

Κοιμηθείτε

Ο επαρκής ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και υψώνει ασπίδα προστασίας, όχι μόνο απέναντι στη γρίπη, αλλά και στα κρυολογήματα.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Η γυμναστική δυναμώνει τον οργανισμό και έτσι μπορεί και αμύνεται καλύτερα απέναντι στους ιούς. Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε, γιατί τότε θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Καλό πλύσιμο χεριών

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι πλένουν συχνά τα χέρια τους πηγαίνουν λιγότερο στον γιατρό από ό,τι οι υπόλοιποι. Μην ξεχνάτε ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες.

Ναι στη σωστή διατροφή

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ώστε να ισχυροποιηθεί η άμυνα του οργανισμού.

Βάλτε στο πιάτο σας τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι πατάτες.

Εξάλλου, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Την ίδια στιγμή, η βιταμίνη C, σε συνδυασμό με την εχινάκεια, αποτελούν την πρώτη επιλογή, όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα).

Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες της εχινάκειας, που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Ένας τέτοιος μοναδικός συνδυασμός Εχινάκειας και Βιταμίνης C, που βελτιώνει τη ρυθμιστική επίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι το συμπλήρωμα διατροφής της Echina Cerola της Be-Life.

Μειώνει σημαντικά τον αριθμό και τη συχνότητα των λοιμώξεων, ιδιαίτερα της ανώτερης αναπνευστικής οδού και του δέρματος και επιταχύνει τη θεραπεία τους.

 

Tips

  • Αερίζετε πάντα τους κλειστούς χώρους
  • Αποφεύγετε τις πολλές χειραψίες
  • Κρατάτε μια απόσταση «ασφαλείας» περίπου 50 εκατοστών όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας μεταδώσουν ιούς.
  • Κρατήστε ζεστή τη μύτη σας όταν περπατάτε στους υπαίθριους χώρους
  • Πλένετε τα ρούχα σας με καυτό νερό, καθώς οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων επιζούν στις πλύσεις των 30 και 40 βαθμών Κελσίου.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.everydayhealth.com/columns/white-seeber-grogan-the-remedy-chicks/ten-simple-natural-ways-to-boost-immune-system/

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-boost-immune-system