Ουρολοίμωξη και καλοκαίρι: Με ποια «μέσα» αντιμετωπίζεται;

Αγαπά το καλοκαίρι και τις γυναίκες. Όταν εμφανίζεται, προκαλεί έντονο πόνο και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Ο λόγος για την ουρολοίμωξη η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τις περισσότερες φορές επανέρχεται με πιο έντονα συμπτώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, η ουρολοίμωξη «προτιμά» το γυναικείο φύλο περισσότερο από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι μία γυναίκα στις πέντε θα παρουσιάσει σε κάποια φάση της ζωή της ένα τουλάχιστον επεισόδιο ουρολοίμωξης, ενώ, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τους καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά αυξάνονται κατακόρυφα. Το κολύμπι σε βρόμικες πισίνες ή θάλασσες, η μολυσμένη άμμος, αλλά και η παραμονή με το βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Την ίδια στιγμή, άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% όσων έχουν νοσήσει, θα υποτροπιάσει και θα εμφανίσει ξανά ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα. Οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic εξηγούν πως οι ουρολοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς με πιο συχνό το βακτήριο Escherichia coli (E. coli), που ζει στο έντερο.

Οι αιτίες που «ενοχοποιούνται» για την εκδήλωσή της είναι:

 • η ανατομία του γυναίκειου φύλου
 • η πλημμελής προσωπική υγιεινή
 • η συστηματική αναβολή της επίσκεψης στην τουαλέτα για αργότερα
 • η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού
 • το «αδύναμο» ανοσοποιητικό
 • η εγκυμοσύνη
 • διάφορες άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παθήσεις.

 

Τα σημάδια sos

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

 • έντονο πόνο ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
 • συχνουρία με πολύ μικρές ποσότητες ούρων
 • θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος.

Αντιμετώπιση

Η ουρολοίμωξη απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, καθώς αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά, προκαλώντας ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

«Εχθρός» της ουρολοίμωξης φαίνεται ότι είναι τα κράνμπερι (ή κράνες). Και αυτό γιατί οι προανθοκυανιδίνες τύπου Α, που περιέχουν εμποδίζουν τα βακτήρια E. Coli, να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Έτσι η κατανάλωσή τους αφενός προλαμβάνει την ουρολοίμωξη, αφετέρου ανακουφίζει από τα βασανιστικά συμπτώματά της μειώνοντας παράλληλα τη χορήγηση αντιβιοτικών.1

Και για του λόγου το αληθές, έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard έδειξε ότι τα κράνμπερι περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη, και μάλιστα μειώνουν κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης.

Τα κράνμπερι κυκλοφορούν στο εμπόριο φρέσκα, αποξηραμένα, αλλά και ως χυμός. Για μεγαλύτερη, όμως, απορρόφηση από τον οργανισμό των πολύτιμων συστατικών του, ιδανικό είναι το συμπλήρωμα διατροφής Cran Med FORTE, της Lucovital, το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ουρολοίμωξη, ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για το ουροποιητικό σύστημα.

 

Νερό, πολύ νερό

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι η λήψη άφθονων υγρών. Φροντίστε να πίνετε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα ώστε να «καθαρίσει» το ουροποιητικό από τα μικρόβια. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης και καφεΐνης.

 

Σωτήριες οδηγίες

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν λαμβάνοντας απλά μέτρα πρόληψης. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν:

 • Κάθε φορά που επισκέπτεστε τουαλέτες δημόσιας χρήσης, να χρησιμοποιείτε κάλυμμα ατομικό και σε καμία περίπτωση να μην κάθεστε στο καπάκι.
 • Πάντα να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω, έτσι ώστε να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια στην ουρήθρα και τον κόλπο.
 • Να μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα για αργότερα.
 • Μετά από κάθε σεξουαλική επαφή χρησιμοποιήστε την τουαλέτα, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη.
 • Φροντίζετε καθημερινά την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, χωρίς υπερβολές και χωρίς τη χρήση κολπικών αντισηπτικών, που διαταράσσουν το pΗ του κόλπου.
 • Καλό είναι να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα αντί για συνθετικά.
 • Αποφεύγετε τα στενά παντελόνια και στην παραλία να μην κάθεστε ποτέ απευθείας πάνω στην άμμο αλλά σε πια πετσέτα ή σε μια ψάθα.
 • Αλλάζετε το μαγιό μετά το μπάνιο, προκειμένου να εμποδίσετε τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

ΠΗΓΕΣ

 1. Can Cranberries Contribute to Reduce the Incidence of Urinary Tract Infections? A Systematic Review with Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis of Clinical Trials.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28288837

http://www.auanet.org/education/auauniversity/medical-student-education/medical-student-curriculum/adult-uti

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447

https://www.urologyhealth.org/careblog/take-steps-to-avoid-a-uti-this-summer