Πώς να μην κολλήσει ψείρες το παιδί σας μετά το τέλος του σχολείου!

Μπορεί να είναι συνδεδεμένες με το φθινόπωρο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως κάνουν την εμφάνισή τους και το καλοκαίρι.

Ο απρόσκλητος αυτός επισκέπτης, οι ψείρες, βρίσκουν σχεδόν πάντα τρόπους να εμφανίζονται στα κεφάλια των παιδιών. Και αυτό γιατί έχουν μεγάλη… αδυναμία στους αγαπημένους χώρους των διακοπών τους, όπως είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα summer camps.

H μετάδοση είναι πιο έντονη στα παιδιά, αφού παίζουν πολύ συχνά ομαδικά παιχνίδια, αλλά και λόγω της συνήθειας τους να ανταλλάσσουν καπέλα, ρούχα, πετσέτες, χτένες κ.λπ.

Πώς θα τις αναγνωρίσετε

Όταν το παιδί έχει κολλήσει ψείρες παρουσιάζει έντονη φαγούρα σε όλο το τριχωτό μέρος του κεφαλιού, κυρίως όμως πάνω από το σβέρκο και πίσω από τα αυτιά.

Ελέγχοντας αυτές τις περιοχές, εντοπίζονται εύκολα με γυμνό μάτι τα αυγά τους, ή αλλιώς κόνιδες, που είναι κολλημένες στις τρίχες των μαλλιών κοντά στο δέρμα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι κόνιδες έχουν την ιδιότητα να παραμένουν ζωντανές επάνω στα ρούχα και στα έπιπλα για εφτά τουλάχιστον ημέρες. Αντίθετα, οι ψείρες δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε μια ημέρα μακριά από το κεφάλι, ενώ μεταδίδονται μόνον αν είναι ζωντανές.

Προληπτικά Μέτρα

Εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής, καλό είναι να μην παραλείπουν οι γονείς να ελέγχουν τακτικά το κεφάλι του παιδιού.

  • Για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης, αν και εφόσον είναι δυνατόν, φροντίστε το παιδί να μην έχει πολύ μακριά μαλλιά την περίοδο που θα πάει κατασκήνωση ή στο summer camp.
  • Συμβουλεύστε το να μην χρησιμοποιεί τις βούρτσες ή τις χτένες, ακόμη και τα καπέλα που ανήκουν σε άλλα παιδιά.
  • Σε κάθε επισκεπτήριο για να δείτε το παιδί στην κατασκήνωση ή αμέσως μετά την επιστροφή του στο σπίτι από το summer camp, εξετάζετε με σχολαστικότητα το κεφάλι του. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε εγκαίρως αν έχει «κολλήσει» ψείρες, ώστε να δράσετε άμεσα.
  • Εκπαιδεύστε το να χρησιμοποιεί καθημερινά το σπρέι πρόληψης Lice Protect της Lucovital, το οποίο προλαμβάνει τη μόλυνση από ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ έχει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, αφού περιέχει φυσικά συστατικά.
  • Μην παραλείπετε να ψεκάζετε με το σπρέι Lice Protect της Lucovital τα καπέλα ή τον γιακά από τις μπλούζες των παιδιών.

 

Και αν κολλήσει ψείρες;

Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε στο κεφάλι του παιδιού ψείρες ή κόνιδες, θα πρέπει να εφαρμόστε άμεσα το Anti Lice της Lucovital, προκειμένου να απομακρύνετε γρήγορα και ανώδυνα τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα.

Το Anti Lice της Lucovital, χάρη στο σύμπλεγμα αιθέριων ελαίων που περιέχει, κάνει τα μαλλιά εύκαμπτα και απαλά, με αποτέλεσμα να μην μπλέκονται, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει το αβίαστο πέρασμα της ειδικής χτένας μέσα από τα μαλλιά, ακόμα και όταν είναι μακριά, πυκνά ή σγουρά. Έτσι αφαιρούνται με ευκολία με το χτένισμα οι ψείρες και οι κόνιδες. Ένα ακόμη πλεονέκτημά του στη μάχη με τις ψείρες είναι ότι η θεραπεία με το Anti Lice της Lucovital μπορεί να επαναλαμβάνεται χωρίς περιορισμούς.

Στοπ στη μετάδοση

Για να αποφύγετε τις πιθανότητες μετάδοσης:

  • Ελέγξετε εξονυχιστικά τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας.
  • Απολυμάνετε με καυτό νερό (πάνω από 60 βαθμούς) ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού, όπως σεντόνια, ρούχα, καπέλα, βούρτσες, τσιμπιδάκια κ.λπ. Θυμηθείτε ότι η θερμοκρασία αυτή σκοτώνει μέσα σε πέντε λεπτά τις ψείρες και τα αυγά τους.

ΠΗΓΕΣ

http://kidshealth.org/en/parents/head-lice.html

aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/head-lice

cdc.gov/parasites/lice/head/treatment.html