Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Γνωρίστε τα οφέλη

Βασικό στήριγμα για τον οργανισμό αποτελεί το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν πως είναι μόνο μια βιταμίνη, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ολόκληρη ομάδα, με οκτώ βιταμίνες του ίδιου συμπλέγματος, όπου η κάθε μία συμπληρώνει την άλλη και όλες μαζί συνεργάζονται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αν και έχουν τη φήμη πως παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια, οι οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β8, Β9 Β12) διαθέτουν εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα, τα μάτια, την καρδιά, τα μαλλιά και το δέρμα.

Έλλειψη ή ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να εμφανίσουν όσοι:

  • Κάνουν στερητικές δίαιτες.
  • Δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.
  • Κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.
  • Έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

 

Β1 ή Θειαμίνη

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη δεν είναι μόνο απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, αλλά είναι εξίσου σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Και αυτό γιατί η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, αδυναμία, χρόνια κόπωση, καρδιακές επιπλοκές και άλλες παρενέργειες.

Ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται με την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά με φύλλα, το καστανό ρύζι και οι ξηροί καρποί.

Β2 ή Ριβοφλαβίνη

Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη ενισχύει τη διατήρηση των υγιών μεμβρανών του δέρματος και των βλεννογόνων, για αυτό και τυχόν έλλειψή της συνδέεται με δερματολογικές διαταραχές και φλεγμονές.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β2 είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, το γάλα, το κρέας και ο αρακάς.

Β3 ή Νιασίνη

Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, αλλά και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Βρίσκεται στο κρέας, στο ψάρι, στο γάλα, στα αυγά, στα όσπρια, στις πατάτες και στα φιστίκια.

Β5 ή Παντοθενικό οξύ

Η βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό οξύ, σε συνεργασία με τη βιοτίνη, έχει βρεθεί ότι βοηθά στην επούλωση των πληγών και των δερματικών ερεθισμών, ενώ συμβάλλει και στην καταπολέμηση του στρες.

Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτήν τη βιταμίνη είναι κυρίως το κόκκινο κρέας, οι ηλιόσποροι, το γιαούρτι, ο αστακός και το αβοκάντο.

 

Β6 ή Πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη είναι μια άκρως πολύτιμη βιταμίνη, ενώ η έλλειψή της συνδέεται με ζαλάδες, κόπωση, σύγχυση, αναιμία, δερματικά προβλήματα, όπως δερματίτιδες. Επίσης, συντελεί στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών. Την ίδια στιγμή είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι τα φασόλια, οι φακές, τα φιστίκια, το ψωμί, τα δημητριακά, το αυγό, το κρέας και το ψάρι.

 

Β8 ή Βιοτίνη (Συνένζυμο R ή Βιταμίνη Η)

Η βιοτίνη, γνωστή και ως συνένζυμο R, θεωρείται ως ο απόλυτος σύμμαχος της ομορφιάς, αφού χαρίζει λάμψη στα μαλλιά κάνοντάς τα πιο πλούσια και λαμπερά, ενώ βοηθάει στο να μη σπάνε τα νύχια με το παραμικρό.

Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έτσι και η βιοτίνη είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και δεν «αποθηκεύεται».

Τα τρόφιμα που έχουν βιταμίνη Β8 είναι ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, η μαγιά, τα ψάρια και τα καρύδια. Η συγκεκριμένη βιταμίνη παράγεται επίσης από το μικροβίωμα, δηλαδή τον πληθυσμό των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο.

 

Β9 ή Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ ή Β9 είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία.

Εξίσου ευεργετικό είναι όμως και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η έλλειψη σε φολικό οξύ έχει αρνητικές συνέπειες στην καρδιά (υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης) και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τροφές πλούσιες σε Β9 είναι τα φυλλώδη λαχανικά, οι μπάμιες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, οι φακές και το συκώτι.

Β12 ή Κυανοκοβαλαμίνη

Η δράση της βιταμίνης Β12 θεωρείται άκρως απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την υγεία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν την παράγει, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ή από συμπληρώματα διατροφής και, αν είναι δυνατόν, σε τακτική βάση.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει από αναιμία έως και νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα και μυϊκή αδυναμία.

Ο οργανισμός χρειάζεται, επίσης, τις βιταμίνες B12, Β6 και το φολικό οξύ για να «απαλλαγεί» από μια ουσία που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, η οποία, όταν συσσωρεύεται στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι τα οστρακοειδή, το κρέας, τα ψάρια και το γάλα.

 

ΘΑ πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, ακόμη και αν κάποιος έχει επαρκή αποθέματα μιας μόνο βιταμίνης από το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, δεν απολαμβάνει όλα τα οφέλη τους, αν δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα και από τις υπόλοιπες.

Για αυτό άλλωστε και υπάρχει το συμπλήρωμα διατροφής B Complex της Be-Life για την υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, το οποίο περιέχει όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, αλλά και Paba (Para – Aminobenzoic Acid), ένα αντιοξειδωτικό που, μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων, κρατά το δέρμα λείο, ελαχιστοποιεί το γκριζάρισμα των μαλλιών, ενώ παράλληλα παρεμβαίνει στον σχηματισμό της B9 και βοηθά στην αφομοίωση της βιταμίνης B5.

 

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.livestrong.com/article/352793-vitamin-b-complex-benefits-side-effects/

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-3387/vitamins-b-complex-oral/details

https://www.mayo clinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468

https://www.healthline.com/health/the-benefits-of-biotin#diabetes

https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b2-do#getting-enough